Claudicatio

Fysioplus-Aduard is aangesloten bij Claudicationet. Linda van Olm is daarvoor gecertificeerd als claudicatiotherapeut.

De oorzaak van Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een tekort aan zuurstof in de benen waardoor krampende pijn ontstaat. Er zijn risicofactoren die de kans op Claudicatio Intermittens laten toenemen. Risicofactoren die je zelf niet kunt beïnvloeden zijn leeftijd, geslacht en aangeboren aanleg. Gelukkig kun je op een deel van de risicofactoren wel zelf invloed uitoefenen. Dit zijn roken, lichamelijk inactiviteit, overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en cholesterol. Claudicatio Intermittens komt bij 1,6 – 2,0% van de algemene bevolking voor. Het vóórkomen stijgt met de leeftijd.

Anatomie

Als gevolg van afzetting van vet (plaques) in de wand van de slagader en verharding of ‘verkalking’ van de wand van slagaders kan er een vernauwing ontstaan. Vaatvernauwingen komen vaker voor op plaatsen waar slagaders zich splitsen, bijvoorbeeld op de plaats waar de aorta (de grote lichaamsslagader) zich splitst in een slagader naar het linker- en het rechterbeen. De vernauwingen kunnen in een of beide benen voorkomen, maar ook in de armen. Deze aandoening noemen we perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Door de vernauwing stroomt er minder bloed door het vat. Dit brengt de bloedtoevoer naar de benen en daarmee de zuurstofvoorziening in gevaar, perifeer vaatlijden genoemd. In de spieren vindt een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof ontstaat een krampende pijn. Dit verschijnsel noemen we “Claudicatio Intermittens”, de medische term voor etalagebenen.

Klachten

Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel van Claudicatio Intermittens.
Door de pijn kan men minder doen. Andere verschijnselen van een vernauwing kunnen zijn: koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en een vertraagde nagelgroei. Als gevolg van een slechtere doorbloeding kan het been bleek worden. Wanneer u het optilt, kan het rood verkleuren wanneer het been hangt. Verwondingen aan de voeten die onschuldig lijken, kunnen leiden tot infecties.  Door de slechte doorbloeding kunnen bacteriën die op de huid leven zich namelijk sneller dan normaal uitbreiden en een infectie veroorzaken. Goede verzorging van de voeten en tijdelijke intensieve wondbehandeling zijn dan ook noodzakelijk.